Jean Toots Thielemans

Geboren in Brussel op 29 april 1922 één van de grootste jazz legendes aller tijden genaamd Jean “Toots” Thielemans. Op drie jarige leeftijd is hij begonnen met accordeon bespelen en begon daarnaast als hobby op de mondharmonica. Zijn eerste gitaar heeft hij met een weddenschap gewonnen. Hij raakte verslaafd aan de Jazz muziek tijdens de Duitse bezetting of zoals hij zelf liever zegt werd hij geïnfecteerd met het Jazz virus. Zijn eerste idool was Django Reinhardt en aan het begin heeft ook Charlie Parker hem beïnvloed.

De bijnaam “Toots” heeft hij te danken aan Toots Mondello (Amerikaanse jazz alt saxofonist) en Toots Camarata (Amerikaanse jazz trompettist). Zijn eerste internationale doorbrak was toen hij in 1950 ging spelen bij de Europese tour van Benny Goodman. In 1952 is Toots geëmigreerd naar Amerika en werd een bandlid van ‘The Charlie Parker All Stars’ ook werkte hij 6 jaar met het George Shearing Quintet.

Als mondharmonica solist is hij veelvuldig gevraagd voor filmtunes, speelde met vele bekende artiesten en nam hier ook onnoemelijk veel geluidsdragers mee op. Één van zijn meest bekende composities is “Bluesette”. Daarnaast is in Nederland natuurlijk de tune van de tv serie Baantjer bij iedereen blijven hangen. De originele titel van deze compositie is overigens “Circle of Smiles”.

De nummers Bluesette, Red Top en Mack the knife heeft Jean Toots onder ander met DeBasic ten gehore gebracht op het Meer muziek festival in Sneek. Dit was in het jaar 2000 op het starteiland, waarbij Toots voor zijn optreden in de zogeheten starttoren vertoefde en iedereen in spanning afwachtte op zijn komst.
 
Een mooi moment was dat Toots spontaan de mondharmonica ter hand nam bij het nummer “Sir Duke”, wat geweldig vertolkt werd door Lydia van der Meer (zang). De spontane wisselwerking tussen beide muzikanten was één van de onverwachte hoogtepunten van de avond.

Voor DeBasic was het concert met Toots een mijlpaal uit de geschiedenis. Het was een eer om te kunnen en mogen spelen met een jazz gigant van dit kaliber !
 
FZ

Deagenda

09 september 2023

Optie

naar agenda overzicht